informatie dolfijnen

Wat eten ze?

De dieren eten: haring, makreel, sprot, wijting, inktvis… Dolfijnen eten gemiddeld 8 kilo vis per dier per dag. De tanden (zo’n 100 stuks) dienen enkel om glibberige vissen te kunnen vangen, de vis wordt namelijk geheel doorgeslikt. Achter in de keel zit een kringspier, daar gaat alleen de vis binnen en het zoute water buiten. Dus pekelharing lust onze vriend niet (haha). Ze kunnen zich nooit verslikken !!!!!! Want de luchtpijp en de slokdarm zijn gescheiden.

Waar leven ze?

Ze komen voor in warm-gematigde, subtropische en tropische wateren van de Atlantische en de Grote Oceaan en zijn te vinden in verschillende binnenzeeën zoals de Zwarte Zee en de Middellandse Zee. Ze komen voornamelijk voor in open zee maar zijn ook te vinden op het continentaal plat, specifiek waar de bodem een sterk reliëf heeft of langs de rand. Gewone dolfijnen zijn niet snel te zien in water ondieper dan 180 m. De gewone dolfijn is geen vaste bewoner van de Noordzee maar komt hier af en toe wel eens op bezoek.


Voortplanting

Dolfijnen zijn op een leeftijd van 6 tot 10 jaar geslachtsrijp. Dan krijgen ze belangstelling voor elkaar. De paring kan het hele jaar door plaatsvinden. Een mannetje kan aan het water proeven of er een bronstig vrouwtje in de buurt is. Na een draagtijd van 1 jaar
(12 maanden) vindt de geboorte onder water plaats. Dit gebeurt in een andere volgorde dan bij de andere zoogdieren. Daar bedoel ik mee dat de staart eerst komt en als laatste het hoofd. Maar wat als het hoofd er als eerste uitkomt???? Wel dat kan goed gaan maar het jong kan direct naar adem willen happen en verdrinken.
Tijdens het zogen legt het jong zijn tong om de tepels van de moeder. Het jong heeft geen zuigreflex, dus de moeder spuit de voeding in zijn bek. De melk is vet, stroperig en voedzaam. Na 3 maanden begint het jong met vis te spelen en even later zal hij trachten de vis op te eten.
Direct na de geboorte gaat de jonge dolfijn in een reflex naar het wateroppervlak om voor het eerst adem te halen. De moeder pikt de jonge spruit meteen op en neemt het aan de zijkant van haar lichaam mee. Dit heet de “slipstream”. De slipstream werkt als een magneet op een magneetbord. Het jong is de magneet en de moeder het magneetbord. De moeder kan zo het jong goed sturen en beschermen tegen vijanden en obstakels

Hoe oud worden ze?

Tot 30 jaar.

Hoeveel zijn er wereldwijd?

Meer dan 4.000.000.

Ademhaling

De ademhaling verloopt via het blaasgat boven op het hoofd van de dolfijn. Dolfijnen hebben een longademhaling (zoals elk zoogdier trouwens). Omdat het blaasgat kort boven water is, moet de ademhaling krachtig en snel zijn. Vaak zie je dolfijnen water omhoog spuiten. Nee, dat is niet voor de show, maar door het temperatuurverschil van de uitgeademde lucht en de omgevingstemperatuur. Onder water wordt het blaasgat, dat omgeven is door veel spieren, afgesloten met een soort klepje. Tuimelaars (soort dolfijn) kunnen zo 15 minuten onder water blijven. Sommige soorten houden dit een uur vol.

Sonar

De dolfijn maakt een bepaald geluid, dat wordt teruggekaatst door voorwerpen (vb vis, rots) en via de onderkaak weer opgevangen. Door een vetachtige stof in de kaak wordt het signaal doorgeleid naar het middenoor. Bij de dolfijn wordt het door de hersenen verwerkt en krijgt onze flipper een idee wat voor voorwerp het is. Bij de tuimelaardolfijn reikt de sonar tot ongeveer 100 meter.

Weetjes

  • Lengte: tussen de 2 en 3 meter
  • Gewicht: 250 tot 300 kilo
  • Kleur: bovenkant grijs, voelt aan als rubber laars. De onderkant is wit, voelt zachter aan omdat daar het meeste vet aanwezig is.

Kenmerken van dolfijnen

Dolfijnen hebben goede ogen, daarmee kunnen ze veel zien boven water. Maar onder water kunnen ze natuurlijk niet ver kijken. Om te voorkomen dat ze onder water overal tegenaan zwemmen gebruiken ze sonar. Sonar werkt als volgt: Een dolfijn maakt telkens hele hoge geluidjes, die wij niet kunnen horen. Als die geluidsignalen ergens tegenaan botsen, komen de geluidsignalen weer terug bij de dolfijn. Een dolfijn vangt het teruggekaatste geluid dan weer op met zijn onderkaak en dan weet een dolfijn dat hij moet uitwijken. Met sonar kan een dolfijn tot zo'n 100 meter ver "zien". Voor gewone geluiden gebruikt een dolfijn zijn oren. De oren zijn 2 kleine gaatjes en zitten achter de ogen.

Dolfijnen hebben 3 vinnen. 1 rugvin en 2 borstvinnen. De borstvinnen noemen we flippers. Nu weten jullie gelijk ook hoe Flipper aan zijn naam is gekomen. Bovendien heeft een dolfijn een stevige platte staart. Hoe groter een dolfijn is, hoe ouder hij kan worden. Bruinvissen worden ongeveer 15 jaar, tuimelaars ongeveer 40 jaar oud en hele grote dolfijnen kunnen wel 100 jaar oud worden. Een dolfijn haalt met zijn blaasgat adem. Z'n blaasgat zit boven op zijn hoofd en is eigenlijk zijn neus. Om adem te halen moeten dolfijnen regelmatig boven water komen. Een tuimelaar kan 15 minuten onderwater blijven. Andere dolfijnen kunnen soms een uur onderwater blijven. Dolfijnen maken geluid met hun blaasgat door deze open en dicht te doen (geluid laten horen). Het gewicht kan ook erg verschillen. Een tuimelaar weegt bijvoorbeeld 300 kilo.

De meeste dolfijnen hebben een schutkleur, ze zijn van onderen licht en aan de bovenkant donker. Bij de verschillen tussen de soorten heb ik al wat over de kleur van de huid verteld. De huid van een dolfijn voelt aan als nat rubber. Meestal is het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes slecht te zien. Bij sommige soorten is een vrouwtje kleiner dan een mannetje. Bij de narwal heeft het mannetje een lange tand en het vrouwtje niet.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb