Soorten dolfijnen

Er zijn 36 soorten dolfijnen, niet allemaal zijn ze even bekend. Sommige soorten zijn zelfs al jaren niet meer gezien! Informatie over Dolfijnen bespreekt alleen de meestvoorkomende dolfijnen soorten.

  • de tuimelaar
  • de witsnuitdolfijn
  • de gewone dolfijn
  • de witflankdolfijn
  • de grijze dolfijn
  • de gestreepte dolfijn

De tuimelaar

De tuimelaar is de bekendste dolfijnensoort en kan tot wel 4 meter lang worden. Met een gewicht van 650 kilogram is het geen klein dier! De kaak van de tuimelaar is rond en steekt uit. De snuit is bol, waardoor het lijkt alsof de tuimelaar lacht. Het leefgebied van de tuimelaar is erg verspreidt, de tuimelaar komt in elke wereldzee wel voor, met uitzondering van de poolzee. Helaas is het aantal tuimelaars in de Noordzee flink afgenomen, af en toe worden ze waargenomen. Hoe groot een tuimelaar is, hangt af van de omgeving. In bepaalde omstandigheden wordt een tuimelaar groter dan in andere omstandigheden. Dat is het geval bij de meeste soorten. Niet altijd zijn tuimelaars even vriendelijk, uit onderzoek is gebleken dat mannelijke tuimelaars jonge dolfijnen verdrinken, zodat ze weer kunnen paren. De moeder dolfijn hoeft dan niet meer voor haar jong te zorgen.

De witsnuitdolfijn

Ook de witsnuitdolfijn komt, sinds 1955, in de Noordzee voor. Dit soort dolfijn vangt vissen die aan het oppervlakte leven, maar ook andere dieren die dicht bij het oppervlakte blijven. Hoe groot een school dolfijnen is, is afhankelijk van het soort. De witsnuitdolfijn leeft in groepen van 6 tot 20 dolfijnen.

De gewone dolfijn

De gewone dolfijn komt bijna overal wel voor. Dit dolfijnensoort leeft wat dieper in de zee, tot op wel een diepte van 200 meter! De groepen van de gewone dolfijn zijn een stuk groter dan die van de witsnuitdolfijn. Om zo efficiënt mogelijk te jagen, jagen ze in reusachtige groepen die uit wel 10.000 dolfijnen kunnen bestaan. De gewone dolfijn kan worden gegeten door orka’s, dit kan komen door de lengte. De gewone dolfijn wordt namelijk maar ongeveer 2,2-2,3 meter lang.

Dolfinarium

Het dolfinarium bezoeken is voor vele gezinnen een leuk uitstapje. En dat is ook heel begrijpelijk, dolfijnen zijn prachtige dieren. Toch is het verstandig om altijd goed na te denken over de gevolgen van zo’n bezoek. Je ondersteunt daarmee namelijk het dolfinarium. Sommige dolfinaria zorgen erg goed voor de dolfijnen, helaas is dat niet altijd zo. Vooral in het buitenland worden dolfijnen vaak erg slecht behandeld en verzorgt. Je kunt je dan afvragen of je daaraan wilt meewerken. Het is verstandig om van te voren altijd even na te gaan of het dolfinarium diervriendelijk is of niet. Dolfijnen zijn zeer intelligente dieren, slechte verzorging kan depressie en zelfs zelfmoord tot gevolg hebben! Sommige dolfinaria vangen nog steeds wilde dolfijnen, belachelijk natuurlijk. In Europa ligt het percentage gevangen dolfijnen boven de 30 procent.